Imádság a betegekért

Kezdő orvosként egy kórház belgyógyászati osztályán dolgoztam. Az ügyelet során bekerült egy idősebb hölgy az egyik kórtermembe. Enyhe hasi fájdalomra panaszkodott. Reggel, amikor találkoztam vele, jókedvű volt, szeretett volna már hazamenni. Aznap, valamivel később megtörtént a hasi ultrahangvizsgálat, de az eredményen megdöbbentem. A leírás felvetette daganatos gócok lehetőségét a májban. Szerettem volna nyugodt körülmények között közölni vele hírt, illetve a további teendőket, de kezdődött a nagyvizit. Már nem volt időm bemenni hozzá.

Idős, tapasztalt orvosok körében értünk a hölgy ágyához, aki abban reménykedett, hogy mehet is haza. Az egyik kollégám ridegen ezt mondta neki: – Maga nem mehet haza, maga daganatos! – Látszott a beteg arcán, hogy megrázta a hír, ezért odasúgtam neki, hogy hamarosan visszajövök hozzá. A nagyvizit után összetörve ült az ágyán. Elmagyaráztam neki, hogy még semmi nem biztos, de alaposan ki kell vizsgálni, ezért jobb, ha marad a kórházban.

Aznap én is összetörve mentem haza, a szobámban lerogytam a földre és ezt kérdeztem:

– Miért Istenem?! Mit tegyek? – Kezembe vettem a Bibliámat és ezt olvastam:

Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék!
Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet!
Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte,
és kenjék meg olajjal az Úr nevében.
És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt,
az Úr felsegíti őt, sőt, ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer.
(Jakab 5:13-15)

  • Értem, tehát imádkozzam a betegekért!

Ezt kérte tőlem Isten, hogy imádkozzam a betegekért, és ne csak ezért az egyért, hanem a munkám és életem során imádkozzam értük. Erre kaptam elhívást.

A hölgy kivizsgálása gyorsan lezajlott. Végül semmilyen daganatot nem találtunk. Ő is, én is fellélegeztünk. Hazamehetett. Később felhívtam telefonon, meghívtam egy kávéra és elmeséltem neki, milyen üzenetet kaptam Istentől. Örömmel fogadta az igét!

Sok évvel ezelőtt tisztán megértettem Isten kérését: Azt kérte, imádkozzam a betegekért, és azóta is igyekszem ezt tenni…

Siposné dr. Mikula Réka