Érzelmi evés

Az érzelmi evés azt jelenti, hogy az ételt arra használjuk, hogy jobban érezzük magunkat tőle; vagyis az evés sokkal inkább az érzelmi szükségletek, nem pedig a gyomor kielégítésére szolgál. Nem mindig csak azért eszünk, hogy elűzzük a fizikai éhséget; sokan fordulnak az ételhez vigasztalás, stresszoldás vagy önjutalmazás céljából. Pedig az az igazság, hogy az érzelmi evés nem oldja meg az érzelmi problémákat. Sőt, általában rosszabbul érezzük magunkat tőle. Evés után nemcsak az eredeti probléma marad meg, hanem bűntudat is támad a felesleges túlevés miatt. Többet eszel, ha stresszesnek érzed magad? Akkor eszel, amikor nem vagy éhes, vagy akkor, amikor már jóllakott vagy? Azért eszel, hogy jobban érezd magad? Azért eszel, hogy megnyugtasd magad, amikor szomorú vagy dühös vagy, unatkozol vagy szorongsz? Megjutalmazod vele magad? Biztonságérzetet ad? Úgy érzed, az ennivaló olyan, mint egy barát? Rendszeresen és csak annyit fogyasztasz, amíg jóllaksz? Ezek fontos kérdések, amelyeket fel kell tenni magunknak, és őszinte választ kell adnunk, hogy megtudjuk, esetleg érzelmi evők vagyunk-e.

Az érzelmi evés ördögi köre

Ha az evés az elsődleges érzelmi megküzdési mechanizmus az életedben, akkor nagyon valószínű, hogy az első késztetésed enni valamit, ha stresszesnek, idegesnek, dühösnek, magányosnak, kimerültnek érzed magad vagy akárcsak unatkozol. Beleragadhatsz egy egészségtelen körforgásba, ahol a valódi érzés vagy probléma soha nem oldódik meg.

Az érzelmi éhség nem elégíthető ki étellel. Lehet, hogy jól érzed magad evés közben, de az evést kiváltó érzések még utána is ott vannak a háttérben. További probléma, hogy rosszabbul érzed magad, mint korábban, mert fölös kalóriákat fogyasztottál. Ostorozod magad, amiért ismét elszúrtad, és nincs több akaraterőd.

Az érzelmi éhség olyan erőteljes lehet, hogy könnyű összekeverni a valódi, fizikai éhséggel. Vannak azonban kulcsmozzanatok, amelyeket feltárva különbséget lehet tenni a kétféle éhezés között.

  • Az érzelmi éhség hirtelen tör rá az emberre. Egy pillanat alatt elönt, nyomasztónak és sürgetőnek érezzük. A fizikai éhség ezzel szemben fokozatosabban jelentkezik. Utóbbi esetben az evés iránti vágy és késztetés nem követel azonnali kielégítést, kivéve, ha már nagyon régóta nem ettél.
  • Az érzelmi éhség elsősorban élvezetet okozó ételek után sóvárog. Fizikai éhség esetén szinte bármi jöhet, beleértve az olyan egészséges ételeket is, mint pl. a zöldségek. Az érzelmi éhség a gyorséttermi kínálat vagy cukros rágcsálnivalók után sóvárog, amelyek azonnali, érzéki élvezetet nyújtanak. Úgy érzed, süteményre vagy pizzára van szükséged, és semmi más nem felel meg helyette.
  • Az érzelmi éhség gyakran vezet esztelen evéshez. Mielőtt észrevennéd, már megettél egy egész zacskó chipset vagy egy egész pohár fagylaltot anélkül, hogy igazán odafigyelnél vagy teljesen kiélveznéd. Amikor a fizikai éhségre válaszul eszel, jellemzően jobban tudatában vagy annak, hogy mit is csinálsz.
  • Az érzelmi éhség nem csillapodik, ha már jóllaktál. Egyre többet és többet akarsz, gyakran addig eszel, amíg kényelmetlenül tele nem falod magad. A fizikai éhségnek viszont nincs szüksége túlzásba vitt élvezetekre vagy falánkságra ahhoz, hogy kielégüljön. Akkor érzed magad elégedettnek, amikor a gyomrod tele van.
  • Az érzelmi éhség központja nem a gyomorban található. Ahelyett, hogy a korgó gyomrod figyelmeztetne vagy szúró fájdalmat éreznél, az éhség olyan sóvárgásként jelentkezik, amit nem tudsz kiverni a fejedből. Vágyad konkrét falatokra, ízekre és illatokra összpontosul.
  • Az érzelmi éhség betöltése gyakran vezet megbánáshoz, bűntudathoz vagy szégyenhez. Amikor a fizikai éhség kielégítésére eszel, nem valószínű, hogy bűntudatot vagy szégyent fogsz érezni, mert egyszerűen csak megadod a testednek, amire szüksége van. Ha bűntudatot érzel evés után, valószínűleg azért, mert mélyen legbelül tudod, hogy nem táplálkozási céllal eszel.

Az érzelmi evés okai

Stressz – Sok embernél a stressz éhségérzetet okoz. Ez nem csak az elmében jelentkezik. Ha a stressz krónikus, mint ahogyan rohanó világunkban oly gyakran előfordul, a szervezetben magas stresszhormonszintet eredményez. A kortizol sóvárgást vált ki a sós, édes és sült ételek után, amelyek energiát és élvezetet adnak. Minél több a kontrollálatlan stressz a hétköznapokban, annál valószínűbb, hogy az ember az érzelmi megkönnyebbülés érdekében ételekhez fordul.

Elfojtás – Az evés lehet egy módja annak, hogy átmenetileg elhallgattassuk a kellemetlen érzelmeket, beleértve a dühöt, a félelmet, a szomorúságot, a szorongást, a magányt, a haragot és a szégyent. Az emberek étellel tömik magukat, megpróbálva elkerülni-elnyomni a nehéz érzelmeket, amelyeket legszívesebben inkább nem éreznének.

Unalom – Ha csak azért eszel, hogy adj magadnak valami elfoglaltságot, hogy feloldd az unalmat, vagy kitölts egy űrt az életedben: ez az érzelmi evés egyértelmű jele lehet. Úgy érzed, hogy beteljesületlen és üres vagy, az ennivaló az egyik módja annak, hogy lefoglalja a szádat és az idődet. Pillanatnyilag jóllakat és eltereli a figyelmet a céltalanság és az élettel való elégedetlenség mögöttes érzéseiről.

Gyermekkori szokás – Egyes szülők időnként olyan ételekkel jutalmazzák a jó viselkedést, mint a fagylalt, pizza vagy édesség, amikor a gyermekük szomorú, vagy amikor jó bizonyítványt kap. Ezek a szokások néha a felnőttkorba is átragadhatnak. Az érzelmi evés hátterében a barátokkal vagy szeretteinkkel kapcsolatos, étkezésekhez fűződő, dédelgetett emlékek nosztalgiája is állhat.

Társadalmi hatás – A másokkal való közös étkezés időnként remek módja a kikapcsolódásnak és a társas együttlétnek, de ez túlzásba vitt evéshez is vezethet. Könnyű eljutni a zabálásig pusztán azért, mert az étel ott van, vagy mert mindenki más is eszik. Társasági helyzetekben idegességből is túlzásba lehet vinni az evést. De a barátok is bátoríthatnak ebbe az irányba, és így könnyebb a csoporttal tartani.

Az érzelmi evés kezelése

Légy tudatában annak, mit és mennyit eszel! – Egyesek kevesebbet esznek, amikor stressz alatt állnak. Mások viszont úgy érzik, szükségük van a vigasztaló ételek vagy hizlaló rágcsálnivalók nyújtotta elterelésre, amikor a dolgok nem mennek jól. A kellemes hatás azonban csak átmeneti, ezért légy tudatában annak, hogy akkor is eszel, amikor nem vagy éhes, vagy amikor nem is gondolsz rá.

Vezess étkezési naplót, ha szükséges! – Hasznos lehet, ha mindent leírsz, amit a nap folyamán megeszel. Remek eszköz arra, hogy nyomon kövesd a szokásokat és a mintákat. Segíthet a tisztánlátásban: nassolsz-e az étkezések között, vagy hogy az étel állandó kísérője-e a többi tevékenységnek. Leírva kiderül, mennyire egészségtelen vagy egészséges az ételválasztás. Az étkezési napló vezetése abban is segíthet, hogy reális és elérhető célokat tűzz ki magad elé.

Tényleg éhes vagy? – Ha épp most vagy túl a főétkezésen, és még mindig a nassolnivalók után nyúlsz, kérdezd meg magadtól: Még mindig éhes vagyok? Lehet, hogy az érzelmek okozzák a sóvárgást. Próbálj meg valami mást csinálni, amíg a késztetés elmúlik, például igyál egy pohár vizet, vagy hívj fel egy barátot.

Szerezz támogatást! – Győződj meg róla, hogy vannak olyan családtagok és barátok, akik a stressz idején is pozitívan és koncentráltan tudnak segíteni. Ez valóban támogathat abban, hogy ragaszkodj az egészséges életmódhoz. A kutatások azt mutatják, hogy a nagy stresszel járó munkát végző emberek mentális egészsége jobb, ha erős támogató hálózattal rendelkeznek.

Ne kísértsd magad! – Tartsd távol a késztetést az egészségtelen ételek nassolására azzal, hogy nem is tartasz ilyen dolgokat otthon. Próbálj meg jó és egészséges kínálatból választani a bevásárlás során. Tartsd magad szigorúan az egészséges élelmiszerek bevásárlólistájához, és soha ne menj éhesen vagy rosszkedvűen boltba!

Ne légy túlzottan szigorú önmagadhoz! – Ne légy a kudarcok megszállottja, inkább tanulj a hibáidból! Ne hagyd, hogy egy-két elesés még több stresszt okozzon! Ehelyett összpontosíts a nagy egészre, és ismerd fel, hogyan törhető meg a stresszevés körforgása! Emlékezz Pál apostol szavaira, és haladj előre azzal a bizalommal, hogy pozitív változásokat tudsz elérni az életedben: Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem. (Filippi 4:13)

Lenworth Frankson


  • Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és szent szellem által való öröm. (Róma 14:17)
  • A lopott víz édes, és a titkon való étel gyönyörűséges! (Példabeszédek 9:17)
  • Mert az én testem bizony étel és az én vérem bizony ital. (János 6:55)
  • Ne rontsd le az ételért az Isten munkáját! (Róma 14:20)